Kinderdiëtiek
Herken jij jezelf hierin? Dan is kinderdiëtiek iets voor jou!
- Eten is een grote uitdaging voor je kind.
- Je kookt dagelijks verschillende maaltijden om iedereen in het gezin tevreden te stellen.
- Je maakt je zorgen over de gezondheid van je kind.
- Sociale momenten zoals feestjes of schooltraktaties voelen soms als een hindernis. Er is minder participatie van zowel je kind als het hele gezin.
- Je kind wil of durft niet proeven van nieuwe voedingsmiddelen.
Is dit herkenbaar? Laten we dan samen kijken naar praktische oplossingen om het maaltijdmoment weer ontspannend en relaxed te maken.
Selectief eten & ARFID
Heeft jouw kind moeite met eten of eet hij/zij heel selectief? Bij ARFID - Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder - is er sprake van ernstige voedselvermijding. We spreken pas van ARFID wanneer er ook lichamelijke en/of psychosociale problemen ondervonden worden. Samen onderzoeken we waarom jouw kind zo selectief eet en hoe we dit kunnen veranderen.
Bij ARFID bestaan er 3 types die apart of samen kunnen voorkomen:
1. Angst voor negatieve gevolgen, zoals overgeven of verstikken.
2. Gebrek aan interesse in eten of bij weinig eetlust.
3. Sensorische gevoeligheid, waarbij smaken, texturen of geur te intens zijn.
Met kleine en haalbare stappen went je kind aan nieuwe voedingsmiddelen en maken we proeven en eten minder spannend. Ik help je bij het onderzoeken van de oorzaken van het selectief eetgedrag waarna we kijken hoe we het eetpatroon uitgebreider en meer gevarieerd kunnen maken.
Eetproblemen bij autisme
Eten kan een struikelblok zijn voor kinderen met autisme door de manier waarop hun hersenen informatie verwerken. Prikkels zoals geuren, smaken en texturen worden vaak als overweldigend ervaren of maar beperkt opgemerkt.
Samen zoeken we naar de specifieke uitdagingen die uniek zijn voor jouw kind en ontwikkelen we praktische oplossingen om zowel je kind als de omgeving te ondersteunen.
Met de juiste inzichten en hulpmiddelen bouwen we stapsgewijs aan een meer positieve relatie met voeding, zodat eten minder stressvol wordt.
Laten we samen meer plezier brengen in het eten en ontdekken van nieuwe voedingsmiddelen!
Anorexia (bij autisme)
Bij anorexia ligt de focus op het gewicht en/of de lichaamsvormen. Vaak is er sprake van een verstoord lichaamsbeeld en komt dit beeld dus niet overeen met de werkelijkheid. Wanneer er naast anorexia ook sprake is van autisme, vraagt dit om een specifieke aanpak die past bij de unieke behoeften van jouw kind.
De behandeling van anorexia is steeds een grote uitdaging. De behandelplannen zijn vaak niet afgestemd op autisme, terwijl ze net regelmatig samen voorkomen.
Autisme kan bijdragen aan het ontstaan van anorexia of ervoor zorgen dat deze eetstoornis blijft bestaan. We gaan aan de slag om het zelfbeeld te versterken op een autismevriendelijke manier. We focussen op het herstellen van een positieve relatie met eten en met zichzelf.
Met geduld, begrip en de juiste ondersteuning zorgen we samen voor de vooruitgang die jouw kind nodig heeft nodig heeft om weer sterk in zijn/haar schoenen te staan.
Je staat er niet alleen voor!
Leer mijn werking kennen en laten we samen aan de slag gaan.
Mijn werking als kinderdiëtiste
1. Intake
Tijdens de intake ga ik met jullie in gesprek en daarna eventueel met jullie kind afzonderlijk. Zo probeer ik me een beeld te vormen van hoe de eetmomenten thuis, op school, bij de grootouders, … verlopen.
We bekijken de hulpvragen en bezorgdheden van jullie als ouders en van jullie kind.
2. Psycho-educatie
Psycho-educatie zijn standaard "lesjes" om meer inzicht te geven in de uitdagingen, hoe het lichaam werkt, ...
De inhoud van de psycho-educatie kiezen we op basis van de uitdagingen, hulpvragen en bezorgdheden die we ontdekten tijdens de intake.
3. Kindsessie
Het is tijd om actief aan de slag te gaan met jullie kind. Spelenderwijs proberen we de uitdagingen kleiner te maken. We wennen aan het proeven en leren ook dat we niet alles lekker moeten vinden.
Met kleine stappen bouwen we naar meer zelfvertrouwen en vrijheid.
4. Oudersessie
In deze sessies kijken we samen hoe jouw kind thuis en tijdens de begeleidingen evolueert. Zijn er nog vragen of bezorgdheden waar je mee zit?
Daarnaast geef ik je enkele tools mee die je thuis meteen kan inzetten.
Het is belangrijk om dit gesprek te zien als een evolutiegesprek, niet als een evaluatiegesprek.
Contacteer me…
Hoe kan ik jou verder helpen? Zit je met vragen of een specifieke uitdaging?